Setem Khas ‘Negaraku’ Dilancar

SEMPENA sambutan Hari Malaysia pada 16 September 2017, Pos Malaysia Berhad (Pos Malaysia) akan mengeluarkan setem “Negaraku” pada 14 September ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pos Malaysia, Datuk Mohd. Shukrie Mohd. Salleh berkata, setem “Negaraku” itu merupakan hasil karya terpilih pelajar sekolah menerusi Pertandingan Seni Negaraku yang diadakan pada Mei lalu.

“Siri setem ini akan menampilkan empat reka bentuk setem bernilai 55 sen (150,000 keping) dan 65 sen (200,000 keping) yang melambangkan semangatperpaduan dalam kalangan masyarakat Malaysia berbilang budaya serta etnik.

“Ia juga memberi kesedaran tentang perjuangan yang perlu ditempuh untuk melahirkan bangsa yang hebat menerusi kaca mata generasi muda. Tanda pembatalan pada kali ini adalah berbentuk peta Malaysia dengan perkataan Negaraku,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

 

Mohd. Shukrie berkata, Pos Malaysia turut menghasilkan dua Lembaran Mini (MS) yang mempunyai logo Negaraku bernilai RM3.20 sebanyak 20,000 keping dan RM6.35 sebanyak 15,000 keping.

Menurut beliau, logo Negaraku pada MS berharga RM6.35 didatangkan dengan ciri istimewa berbentuk kemasan Spot UV yang dijangka bakal menarik perhatian pengumpul tegar setem serta orang awam.

“Selain itu, produk-produk filateli seperti Sampul Hari Pertama (FDC) beserta baucar dijual pada harga 55 sen setiap satu, poskad berharga RM1.05 setiap satu serta folder yang dijual pada harga RM6.35 setiap satu.

“Set lengkap siri setem “Negaraku” ini dijual pada harga RM77.05 setiap satu termasuk GST,” katanya.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *